menu
SEAHOUSE

Seahouse to dom zlokalizowany na 50 hektarowej dziewiczej posiadłości otoczonej Szwedzkimi lasami oraz Zatoką Botnicką. Dom został tak zaprojektowany aby każde pomieszczenie, salon, kuchnia, łazienka, sypialnia, biuro, a nawet wiata garażowa – korespondowały z niesamowitymi walorami widokowymi Zatoki – wynurzającej się bezludnej wyspy oraz skały na której w okresie wiosny można dostrzec dzikie foki!

Obiekt jest zlokalizowany w specyficznych warunkach oświetleniowych, stąd górne zachodnie okno antresoli którego zadaniem jest doświetlenie wnętrza salonu w okresach zimowych, kiedy słońce wschodzi tylko na kilka godzin i ledwo sączy się poprzez szczeliny lasu.Otwarty taras z jacuzzi oraz wiata parkingowa wyposażone zostały w szklane ekrany które po rozsunięciu chronią przed częstymi silnymi wiatrami. Czytelny układ pomieszczeń dzieli dom na strefy funkcjonalne – strefę otwartą, strefę pracy oraz strefę prywatną. Wszystkie strefy korespondują z widokiem na Zatokę. Inwestor podjął decyzję o budowie domu tuż po tym jak wzdłuż wybrzeża Szwecji przeszedł huragan Dagmara, który połamał i powyrywał istniejące drzewa. Konstrukcja domu oparta na bazie bali drewnianych przekrytych płytami OSB w znacznej mierze przetwarza zniszczony przez huragan drzewostan.

Seahouse

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Wizualizacje i Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Szwecja, Tyndero
Data: 2012
Powierzchnia: 167m2
Klient: Prywatny

kolejny projekt: