menu
STODOŁA SPOTKAŃ

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań – organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem.

Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz drewnianymi stodołami. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce.
Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otwarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Jest to bezpośrednie nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, które filtrują i przepuszczają światło.

Stodoła Spotkań

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu
Zespół: Bogusław Barnaś, Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Lokalizacja: Ryglice, Polska
Powierzchnia obiektu: 139,50 m2
Projekt: 2013-2014
Realizacja: 2018
Klient: Miasto Ryglice

kolejny projekt: