menu
Polska Zagroda

Projektując POLSKĄ ZAGRODĘ nawiązywaliśmy do kontekstu miejsca i historii. Zastosowane materiały, wytworzenie wewnętrznego dziedzińca, zróżnicowanych przestrzeni wpisanych w otaczający krajobraz to cechy charakterystyczne dla przeprojektowanej zabudowy zagrodowej.

Filozofia

W BXBstudio projektujemy budynki, które są jednocześnie nowoczesne i nawiązujące do tradycji. To połączenie pozwala nam kreować ciekawe formy czego przykładem jest prezentowana Polska Zagroda, będąca transformacją typowego wiejskiego gospodarstwa na nowoczesną rezydencję. W miejsce pięciu istniejących budynków gospodarczych przeznaczonych do rozbiórki, zaproponowaliśmy pięć współczesnych Stodół Polskich. Kreują one bardzo ciekawą przestrzeń. Z jednej strony tworzą kameralny dziedziniec razem z istniejącym, historycznym, Domem Starym, który został przez nas zrewitalizowany, a z drugiej strony niezwykle dynamicznie otwierają się na otaczający krajobraz, pełen bujnej zieleni i niewielkich stawów.

Przyjęta filozofia projektowa w BXBstudio, to szczególny nacisk na relacje człowieka z naturą w odniesieniu do miejsca, historii i tradycji. Relacja ta wynika z poszukiwania kontekstu kulturowego, ale jednocześnie poszukiwania współczesnej formy, współczesnego designu. Wierzymy, że ten sposób kreowania przestrzeni zapewnia naszym budynkom trwałość i ponadczasowość, że dzięki temu nie są one anonimowe, pozbawione duszy, że są czymś więcej niż tylko nowoczesnym budynkiem.

Polskie Stodoły

Projektowane Stodoły Polskie mają unikalną bryłę, której forma wynika z nawiązania do istniejącego układu zabudowy gospodarczej, ukształtowania terenu, osi widokowych, potrzeb funkcjonalnych, podziału na strefy mieszkalne oraz lokalizacji drzew, które staraliśmy się zachować. Stodoła Pierwsza zlokalizowana przy wjeździe na posesje to garaż oraz pomieszczenie siłowni powyżej. Zależało nam tutaj na osiągnięciu efektu zachwytu poprzez zastosowane wyłącznie drewna jako materiału konstrukcyjnego oraz wykończeniowego. Jest to bryła, który pachnie drewnem i tworzy nową jakość przestrzeni garażu. Ma dostarczyć użytkownikowi autentyczne przeżycie przygody polegającej na wjechaniu do drewnianej spektakularnej przestrzeni wiejskiej stodoły.Stodoła druga to strefa wejścia, która otwiera się przeszklonym podcieniem na przyległy dziedziniec. Transparentna fasada została pokryta ażurowymi drewnianymi łuskami, które nawiązują do ornamentu zdobiącego wejście Domu Starego. Stodoła trzecia to strefa dzieci oraz centralnie zlokalizowany hol główny. Stodoła czwarta mieści kuchnie otwartą na dziedziniec oraz dwa gabinety zlokalizowane po przeciwnej stronie w sąsiedztwie gęstej zieleni i stawu. Stodoła piąta to dwupoziomowa przestrzeń dzienna, która jako jedyna w domu posiada otwarcie na wszystkie strony świata – wewnętrzny dziedziniec, otaczający krajobraz jak również zadaszony taras kominkowy. W całości przeszklona ściana szczytowa dwupoziomowego salonu otwiera się na ażurową strukturę drewnianego, zewnętrznego tarasu, wyposażonego w przesuwne przegrody. Jest to zamierzone nawiązanie do rozebranej drewnianej stodoły zlokalizowanej właśnie w tym miejscu. Na piętrze znajduje sie sypialnia małżeńska przyległa do pomostu, który prowadzi nas w krainę otaczających dom jezior. Na poddaszu zlokalizowaliśmy kameralne pomieszczenie widokowo-kontemplacyjne.

 

 

Dom Stary

            Dom Stary odzyskał swoje pierwotne piękne proporcje, poprzez wyburzenie wszystkich dobudówek, które psuły symetryczną bryłę. Strefę wejściową zaakcentowaliśmy nowym zadaszeniem, nawiązując do istniejącej drewnianej ornamentyki historycznego podcienia. We wnętrzach domu odsłoniliśmy pierwotny budulec – czerwoną cegłę aby wydobyć prawdziwe piękno. Zrekonstruowany piec kaflowy eksponujemy w głównej, dwupoziomowej przestrzeni przekrytej drewnianą konstrukcją dachu. To co wyróżnia ten dom to brak czwartej elewacji w tradycyjnym wydaniu. Całkowite przeszklenie ściany szczytowej pozwala eksponować strukturę domu na zewnątrz, w kierunku tarasu kominkowego Stodoły Piątej. Dom Stary stał się niezależną przestrzenią gościnną i hobbystyczną. Jest obsadzony barwną zielenią charakterystyczną dla tego typu zabudowy wiejskiej.

Polska Zagroda w kontekście miejsca i czasu

Projektując Polską Zagrodę nawiązywaliśmy do kontekstu miejsca i historii. Zastosowane materiały, wytworzenie wewnętrznego dziedzińca, zróżnicowanych przestrzeni wpisanych w otaczający krajobraz to cechy charakterystyczne dla przeprojektowanej zabudowy zagrodowej. Główna bryła domu – Stodoła Piąta nawiązuje do rozebranej, wyraźnie dominującej stodoły wiejskiej. Strefa wjazdowa – Stodoła Pierwsza – to kolejna dominująca bryła, która od strony drogi ma przywoływać na myśl wrażenie wiejskiej, drewnianej zabudowy zagrodowej. Usytuowana od strony drogi zapewnia sprawną komunikacje oraz odgradza  wewnętrzny, kameralny dziedziniec. Przestronne przeszklenia pozwalają dostrzec bezkompromisową drewnianą strukturę budynku z zewnątrz oraz wpuszczają światło dzienne do wnętrza garażu. Trzy centralne stodoły to zwarte parterowe obiekty pokryte łupkiem. Zlokalizowana tutaj strefa wejściowa koresponduje współczesną ornamentyką z historycznym ornamentem strefy wejściowej Domu Starego. Wejścia zadaszone są w charakterystyczny i właściwy dla siebie sposób, a zlokalizowane ich na wspólnej osi wzmacnia dialog starego z nowym. Każda stodoła została wykończona indywidualnie zaprojektowanym modułem deski elewacyjnej, nawiązując tym samym do charakteru wyburzonych obiektów gospodarczych.

Polska Zagroda w kontekście otoczenia i natury

Tworząc poszczególne kubatury Polskiej Zagrody, kierowaliśmy się harmonijnym podejściem do natury, przede wszystkim do gry światła i cienia, ukształtowania terenu, istniejącej zieleni i infrastruktury. Duże przeszklenia zostały schowane w podcieniach, gęstej zieleni lub otwierają się na stronę północną. Dzięki temu dom nie będzie narażony na nadmierną ekspozycję słońca w okresie letnim (salon, gabinety, pokoje dzieci, sypialnie). Kierując się zasadą zrównoważonego rozwoju zadbaliśmy o zachowanie cennego drzewostanu. Układ przestrzenny Polskiej Zagrody został ukształtowany tak aby wytworzyć kameralną przestrzeń wewnętrznego dziedzińca na styku z barwnie obsadzonym kwiatami Domem Starym. Wyciszony dziedziniec posiada trzy możliwe otwarcia. Wąski zaułek od strony dojścia, mobilne otwarcie tarasu kominkowego, oraz zielone, schodkowe wzniesienie pomiędzy tarasem kominkowym a Domem Starym, które na wzór amfiteatru prowadzi nas w stronę sadu. Projektowana zagroda kreuje komfortową przestrzeń dojazdową pomiędzy drogą oraz bryłą garażu trzystanowiskowego. Zaprojektowane Stodoły harmonijnie  korespondują z otaczającą zielenią, stawami oraz trawnikiem zlokalizowanym obok części dziennej. Aby lepiej zintegrować budynek z tym niezwykle wartościowym i pięknym krajobrazem, zaprojektowaliśmy pomosty na poziomie parteru oraz piętra, które w dalszej części dopasowują sie do topografii terenu.

Polska Zagroda w modelu architektonicznym

            Polska Zagroda powstawała równolegle na kartce papieru, w modelu komputerowym jak i modelu fizycznym, który ewoluował w naszej modelarni. Dzięki temu w pełni wykorzystaliśmy możliwości percepcji i twórczej kreacji przestrzeni. Najpierw zbudowaliśmy kilka modeli szkicowych, obrazujących przypuszczalne warianty rozwoju oraz model istniejącej zagrody. Następnie powstał pierwszy model roboczy dla preferowanego wariantu. Drugi model roboczy uszczegółowił przyjęte rozwiązania i zainicjował dalsze kierunki rozwoju, w tym zagospodarowania działki o zróżnicowanym nachyleniu terenu. Model finalny pozwolił sprawdzić przyjęte rozwiązania projektowe oraz stał się bazą dla opracowania spersonalizowanej, nietypowej prezentacji graficznej i multimedialnej. Był również przydatnym narzędziem pracy dla architektów i inżynierów na kolejnych etapach opracowania projektu technicznego.

więcejzwiń

Budowa Polskiej Zagrody

Polska Zagroda

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Justyna Gajda, Bartosz Styrna, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Mateusz Zima, Magdalena Moska, Valentin Lepley, Aleksander De Mott, Maroš Mitro, Paula Wróblewska, Marzia Tocca
Produkcja filmowa i grafiki z animacji: Unique Vision Studio
Wizualizacje i opracowanie graficzne: BXBstudio Bogusław Barnaś
Powierzchnia: 627,48 m2
Lokalizacja: Polska
Data: 2017-2020
Klient: Prywatny

Film o filozofii BXB studio i projekcie Polskiej Zagrody.

Model architektoniczny Polskiej zagrody stał się głównym bohaterem i myślą przewodnią animowanego filmu ArchiPaper autorstwa Unique Vision Studio.

Film który opowiada historię tego projektu został nagrodzony na wielu festiwalach filmowych a jego trailer jak i historia tego dzieła została zaprezentowana przez media polskie oraz światowe takie jak: Archdaily, Architizer, Dezeen.

Zwiastun Filmu:

ArchiPaper to niekomercyjna, eksperymentalna, krótkometrażowa animacja w niekonwencjonalny sposób opowiadająca o architekturze. Podstawą i punktem wyjścia opracowania stała się się makieta domu projektu pracowni BXB Studio. Sfotografowany model został przetransformowany w tętniący życiem obraz, tworząc nieśpieszną, surrealistyczną opowieść zatopioną w abstrakcyjnym świecie, zbudowanym jedynie z papierowych elementów. Dużym wyzwaniem było operowanie tak nietypowymi środkami wyrazu, zbudowanie przy ich udziale obrazu spójnego stylistycznie i kompozycyjnie. ArchiPaper jest więc próbą znalezienia i wypróbowania nowych, nietypowych środków stylistycznych w opowiadaniu o architekturze. Na uwagę zasługuje również fakt, że Rafał Barnaś jest autorem całości prac, również muzyki.