menu
Dom Eko

Dom Eko został zaprezentowany na łamach TVP w programie Marzeny Rogalskiej „Domy Przyszłości” w odcinku 3.

 

Oglądaj program tutaj: https://www.cda.pl/video/68019779

fot. Tomasz Jedrzejczak

Eco house to dom zlokalizowany w malowniczym krajobrazie objętym specjalną ochroną Natura 2000. Działka sąsiaduje z lasem bukowo-dębowym, stadniną koni oraz rozległymi łąkami i terenami rolnymi.

Bryła domu została zdefiniowana poprzez analizę szeregu zagadnień:

-układu funkcjonalnego, strefowanego na część dzienną, nocną, techniczną oraz część pracy,

-kąta padania promieni słonecznych – tak aby nie tylko zoptymalizować zyski ciepła słonecznego, ale również wykreować wnętrza możliwie korzystnie doświetlone naturalnym światłem,

– widokową – tak aby zapewnić dywersyfikację otwarć widokowych, które optymalnie wykorzystają potencjał miejsca,

– kształtu działki – tak aby wykorzystać jej walory i zminimalizować wady, jak np ruch uliczny,

-technologii, w której zaprojektowano obiekt.

Ten niewielki dom posiada przestronną – 5m wys. strefę dzienną, którego główną ozdobą jest ściana i schody wspornikowe wykonane z betonu architektonicznego.

Inwestor na własną rękę zainstalował na elewacji czarny kolektor powietrzny do ogrzewania ciepłej wody użytkowej i częściowo do nagrzania pomieszczeń poprzez sprzężenie kolektora z wentylacją mechaniczną.

Budynek zaprojektowany został w taki sposób, aby pozyskiwać energię i jednocześnie tracić jej jak najmniej. W pierwszym roku użytkowania jej zużycie wyniosło 22kWh/(m2/rok). Jest on obiektem energooszczędnym nie tylko technologicznie – ze względu na zastosowane instalacje techniczne, ale również dzięki przemyślanej formie architektonicznej, która współgra z naturą. Symulacje kąta padania promieni słonecznych pozwoliły rozmieścić pomieszczenia, przegrody szklane i podcienie w taki sposób aby w okresach zimowych dawały ciepło a w okresach letnich nie przegrzewały wnętrza. Elewacja północna nie tylko jest pozbawiona okien ale również jest “osłonięta” pomieszczeniami “izolatorami” takimi jak garaż, pomieszczenie gospodarcze czy garderoba.

Budynek został wybudowany w systemie Izodom. Jest to system oparty na pustakach styropianowych o wysokich parametrach termoizolacyjnych. Również płyta fundamentowa została wykonana w systemie Izodom, który minimalizuje straty ciepła.

Dom został wyposażony w instalację gromadzenia wody deszczowej wykorzystywanej do nawadniania przydomowego ogrodu oraz do celów sanitarnych, o pojemności 20m3 . Woda jest pozyskiwana z dachu domu oraz z oplatającego dom drenażu. Kiedy jej zabraknie, automat uruchamia pompę i uzupełnia braki ze studni. Gdyby i ona okazała się pusta, pozostaje wodociąg.

Ogrzewanie jest elektryczne – podłogowe (kablami grzejnymi o mocy 6kW), natomiast zaprojektowany kominek jest rezerwowym źródłem ogrzewania. Koszt ogrzewania domu nie jest duży, w pierwszym sezonie grzewczym wyniósł 1300zł (2016 rok -powierzchnia 215 m2, temperatura 24°C)

Inwestor na własną rękę zainstalował na elewacji czarny kolektor powietrzny do ogrzewania ciepłej wody użytkowej i częściowo do nagrzania pomieszczeń poprzez sprzężenie kolektora z wentylacją mechaniczną.

Budynek jest bardzo szczelny, jak wszystkie domy pasywne. Z testu na szczelność wynika, że krotność wymiany powietrza wynosi około 0,48h-1, natomiast norma dla domów pasywnych jest określona na poziomie 0,6h-1. Przy takiej szczelności obiektu konieczne było zastosowanie wentylacji z rekuperacją

Instalacje zostały zintegrowane inteligentnymi urządzeniami sterującymi. Czujniki temperatury rozsiane po całym domu w poszczególnych strefach – garażu, garderobie, holu, salonie, zostały podpięte do sterownika kontrolującego proces wentylacji. Ta z kolei decyduje o konieczności uruchamiania ogrzewania podłogowego wyposażonego w sieć odrębnych czujników temperatury.

Na działce została wybudowana przydomowa biologiczna oczyszczalnia ścieków.

DOM EKO

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś  www.BXBstudio.com
Fotografie i Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Współpraca: Dominika Ropek
Konsultacje: Wiesław Ziembla
Lokalizacja: Polska Południowa
Data: 2012-2015
Powierzchnia: 215 m2
Klient: Prywatny

kolejny projekt: