menu
Dom z Prywatnym Giewontem

Nawiązanie do tradycji i natury – proces tworzenia tego budynku, usytuowanego na widokowej działce w Kościelisku, polegał nie tylko na kreatywnym przetworzeniu lokalnej zabudowy Podhala, ale przede wszystkim na odnalezieniu architektonicznej interpretacji krajobrazu Tatr i szlaku na Giewont.

schemat

Metafora wspinaczki górskiej.

Idea domu jest metaforą wspinaczki górskiej po jasno wytyczonym szlaku, który tworzy nie tyko otoczenie domu – dojście i ogród  ale przede wszystkim jego rdzeń – układ komunikacyjny zwieńczony spektakularnym widokiem na Giewont.

Prywatny szlak na Giewont!

Struktura domu pozwala na percepcję wzrokową dynamicznego traktu już z poziomu garażu. Na parterze zlokalizowany został przestronny hol oraz spa z widokiem na panoramę Tatr. Część dzienna – widokowa – została umiejscowiona na piętrze aby wzmocnić doświadczenie  górskiego klimatu. Widoczny w całkowicie przeszklonej ścianie szczytowej Giewont, staje się nieodłącznym elementem wnętrza wydzielonego połaciami dwuspadowego dachu. Tutaj zawiesiliśmy spektakularną kładkę – ostatni odcinek prywatnego szlaku, który przenosi nas na platformę widokową zlokalizowaną w najwyższym możliwym punkcie.

Tradycyjna  bryła wtopiona w Giewont!

Bryła domu nawiązuje do tradycyjnej zabudowy drewnianej powszechnej w Dolinie Kościeliska oraz Dolinie Chochołowskiej. Barwa, tekstura oraz faktura domu przywodzi na myśl krajobraz Tatr: szare, chropowate skały i ośnieżone białe szczyty. Dom łączy charakter schroniska górskiego wtopionego w surowy krajobraz z nowoczesną interpretacją zabudowy regionalnej. Całość formuje architekturę trwałą, ponadczasową, zakorzenioną w tradycji. Fasadę tworzą przeszklenia oraz mobilne, ażurowe panele, które pozwalają zamykać lub otwierać dom. Dach pokrywa grafitowa blacha. Elementy te nadają bryle lekkości i zaspokajają potrzebę identyfikacji z otoczeniem.

Ten dom nie ma ogrodzenia, on jest ogrodzeniem!

Zaprojektowaliśmy również ogród. Użyliśmy do tego skał i kosodrzewiny. Mieszkańcy zyskali otoczenie nie wymagające nakładów pracy, przy tym komponujące się z ideą szlaku na Giewont. Dom nie został ogrodzony, jedynie podkreśliliśmy granice działki drewnianą, ażurową konstrukcją. Funkcję bezpiecznego wymknięcia domu ma pełnić mobilna, sterowana fasada parteru.

Dom z prywatnym Giewontem

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Michał Kiercz, Jakub Dunal, Edyta Ptasznik
Lokalizacja: Kościelisko, Polska
Powierzchnia: 327 m2
Data: 2018-2020
Status: Pozwolenie na budowę

kolejny projekt: